Στο Φάληρο ξηλώνεται για ακόμη μια νύχτα το χρυσόμαλλο δέρας της Σούπερ Λίγδας, ενώ στην Πορτογαλία υφαίνουν τον κερδοφόρο καμβά της επόμενης ημέρας για την Πριμέιρα Λίγκα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ:
Η ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ
Ο Πορτογάλος ανήκει, φυλετικά, στον Κρομανοειδή τύπο του ευρωπαϊκού χώρου. Διακρίνεται για τα ιδιαίτερα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του που τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους Μεσογειακούς λαούς, όπως είναι οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Έλληνες.
Ως προς τα ψυχικά γνωρίσματα, ο Κρομανοειδής παρότι είναι δραστήριος και τολμηρός είναι μάλλον επιφυλακτικός χαρακτήρας. Εμφανίζει συχνά ενστικτώδη συμπεριφορά έχει μικρή έφεση στην βαθύτερη μελέτη, ενώ είναι ευκολόπιστος και υποτάσσεται εύκολα στο κυρίαρχο κοινωνικό πρότυπο. Έχει κατατομή κατάλληλη για σκληρά και βίαια αθλήματα. Εμφανίζει ενεργητικότητα αλλά μετρημένη συμπεριφορά ως προς τους άλλους ανθρώπους.
Αν δεν σας λέει τίποτε το τελευταίο απόσπασμα περί ψυχικών γνωρισμάτων να σας θυμίσω το πως οι Πορτογάλοι υποτάχτηκαν μοιρολατρικά στη μακροβιέστερη δικτατορία στην Ευρώπη. Από τον Μάιο του 1926 έως και τον Απρίλιο του 1974 η Πορτογαλία κυβερνήθηκε από το φασιστικό καθεστώς του δικτάτορα Αντόνιο ντε Ολιβέϊρα Σαλαζάρ.
Καθόλη τη διάρκεια της πορτογαλικής χούντας δεν υπήρξε καμία λαϊκή εξέγερση ή διαμαρτυρία. Ούτε υπήρξαν εκδηλώσεις του πορτογαλικού λαού που να συνέβαλαν στην κατάρρευση της 48χρονης δικτατορίας, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Επανάστασης των Γαρυφάλλων.
Έκτοτε, ο Πορτογάλος έζησε μια απείρως πιο μετρημένη ζωή σε σύγκριση με τον επαναστάτη Έλληνα. Βίωσε τις επώδυνες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τα μνημόνια που του επιβλήθηκαν, επιδεικνύοντας ισχυρή συνεκτικότητα και καρτερία μέχρις αναισθησίας.
Οι Πορτογάλοι έρχονται σε επαφή με διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια μόνο μέσω της τηλεόρασης –συνήθως με εικόνες κλιμάκωσης της διαμαρτυρίας για τη λιτότητα στην Ελλάδα. Στην Πορτογαλία η ζωή κυλάει κατά κανόνα ήρεμα. Οι τουρίστες έρχονται σε ολοένα μεγαλύτερους αριθμούς, οι καφετέριες είναι γεμάτες. Οι εικόνες στους δρόμους της Λισαβόνας συχνά δεν θυμίζουν σε τίποτα τη χώρα που προ ετών επλήγη σοβαρά από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, το ειδυλλιακό σκηνικό είναι απατηλό για την πραγματική κατάσταση της Πορτογαλίας.
Η Πορτογαλία είχε υπαχθεί το 2011 σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, λαμβάνοντας δάνεια 78 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία. Τρία χρόνια αργότερα η χώρα έβγαινε από τη μέγγενη του μνημονίου. Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστική. Ενδεικτική είναι η ανακούφιση που προκάλεσε στο τέλος Απριλίου η απόφαση του καναδικού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS να διατηρήσει το αξιόχρεο της Πορτογαλίας πάνω από το επίπεδο των «σκουπιδιών».
Η Πορτογαλία έχει πληθυσμό 10,32 εκ. κατοίκων.
ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ:
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΗΚΩΝΕΙ ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση για τα του οίκου μας; Οι προσκυνημένοι Πορτογάλοι βγήκαν από τα μνημόνια σε τρία χρόνια -αν τούτο είναι το ζητούμενο- ενώ ο απροσκύνητος Γραικός σιγοβράζει στα καζάνια της κόλασης των μνημονίων από το 2010 και έχει ο Μάγειρας του σύμπαντος κόσμου για το πότε θα δεήσωμε να δραπετεύσουμε από αυτά.
Τα όσα θα γραφούν ακολούθως θα συνοψίσουν, δια της συγκριτικής μεθόδου, το γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο μετατράπηκε σε ένα λιγδιάρικο πράμα όπως είναι η Σούπερ Λίγδα και το γιατί το πορτογαλικό ποδόσφαιρο είναι μια όαση στην οποία φυτρώνουν πραγματικές υπεραξίες.
Η Ελλάδα έχει πληθυσμό 10,75 εκ. κατοίκων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ:
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Πριν από μερικές ημέρες σας ανέφερα το περιστατικό με το γραφείο τύπου της ΠΑΕ αλλά δεν σας αποκάλυψα το λόγο για τον οποίο ήρθα σε επαφή μαζί τους.
Θέλησα να μάθω το γιατί ο επίσημος Ολυμπιακός, από την περίοδο Κόκκαλη έως και τις μέρες μας δεν έχει ενδιαφερθεί -ή δεν μας έχει ενημερώσει επ' αυτού- για να δημιουργήσει την συνδρομητική Olympiacos TV.
Θέλησα, ακόμη, να μάθω αν υπάρχουν εξελίξεις με μια εξαγγελία του Βαγγέλη Μαρινάκη, το 2015, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνέδριου της Θύρας 7, για την κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου και κλειστού γηπέδου μπάσκετ και βόλλει στον περιβάλλοντα χώρο του "Καραϊσκάκης", ιδίοις δαπάνοις.
Δεν επικοινώνησε ποτέ και κανείς μαζί μου. Θα έχουν, ίσως, πολύ δουλειά τα παιδιά, όθεν η σιωπή.
Ας είναι. Στο προκείμενο, τώρα.
Η ΠΑΕ επιμένει, εδώ και αρκετά χρόνια, το πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και η μικρή εγχώρια αγορά αποτελούν τις κύριες αιτίες για τις οποίες η ομάδα έχει απόλυτη ανάγκη να πωλεί βασικούς ποδοσφαιριστές της, ούτως ώστε να μπορεί να τηρεί τόσο τις προϋποθέσεις των νέων οικονομικών κανόνων που έχει θεσπίσει η Ουέφα, όσο και να διασφαλίσει την οικονομική ευρωστία της ομάδας.
Αν υποθέσουμε πως τα πράγματα είναι ακριβώς όπως ισχυρίζεται η ΠΑΕ θα έπρεπε, κανονικά, να έχουμε ανάγκη και κόψιμο και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ που κυκλοφορεί στην αγορά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πληρώνει όμως δυό εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να διαφημίζει την Unicef, αρνούμενος να διαφημίσει π.χ. την ΟΠΑΠ -κατανοητό υπό τις περιστάσεις.
Η ομάδα χρειάζεται όμως έσοδα για να συνεχίσει να συντηρεί τα πρωτεία της στην Ελλάδα αλλά και για να διατηρεί μια αξιοπρεπή θέση στην κατάταξη της Ουέφα.
Έως και το τρέχον έτος η ΠΑΕ έχει τη δυνατότητα να διατηρεί αυτή την εύθραυστη ισορροπία. Αν όμως του χρόνου η ομάδα δεν καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και να διασφαλίσει τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ που της αποφέρουν, πώς θα μπορέσει η διοίκηση να υπηρετήσει τους στόχους της για τον Ολυμπιακό; Θα ισχυριστεί προφανώς πως οι νέες δυσοίωνες εξελίξεις στα οικονομικά μας την υποχρεώνουν να περικόψει το "μπάτζετ" και να πουλήσει, ενδεχομένως και άλλους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές.
Επομένως, απαιτούνται να εξευρεθούν νέα πεδία άντλησης κεφαλαίων που θα εξασφαλίζουν την οικονομική ευρωστία της ομάδας.
"ΦΕΡΝΩ ΛΥΣΕΙΣ"!
Δημιουργήστε τη συνδρομητική ψηφιακή τηλεόραση "Olympiacos TV".
Δεν κομπάζουμε πως έχουμε τουλάχιστον "πέντε εκατομμύρια οπαδούς"; Δεν φωνάζουμε τόσα χρόνια πως δεν πάει άλλο με την αρδογραφία που μας έχει τσακίσει το νευρικό σύστημα; Αμ έπος, αμ έργον! Φτιάξτε το κανάλι του Ολυμπιακού και αγοράστε τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων της πρώτης ομάδας, εκτός του υπόλοιπου υποστηρικτικού προγράμματος.
Πουλήστε το πακέτο με μηνιαία συνδρομή μεταξύ 10 και 15 ευρώ. Πιστεύω ακράδαντα πως θα βρεθούν έστω πεντακόσιες χιλιάδες Γαύροι, εδώθε και εκείθεν της Γραικίας, οι οποίοι θα είναι υπερπρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις νόβες και τους οτέδες προκειμένου να στηρίξουν έμπρακτα την ομάδα αλλά και για να διατηρήσουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους.
Με την Olympiacos TV, ο Ολυμπιακός μας θα μπορούσε να αντλεί ετήσια έσοδα άνω των δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ που θα διοχέτευε για να χρηματοδοτεί σημαντικό τμήμα των αναγκών της πρώτης ομάδας. Υπό το πρίσμα αυτό, θα μπορούσε να περιορίσει τη συχνότητα με την οποία προβαίνει σε αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών, καθότι θα απέφευγε τον κίνδυνο να προκληθεί τρύπα στον ισολογισμό του. Ο έμμεσος αντίκτυπος του όλου επιχειρηματικού εγχειρήματος θα ήταν το ότι θα μπορούσαμε να συντηρήσουμε πλέον, ένα βασικό κορμό παικτών για χρονικό ορίζοντα άνω της τριετίας και να θέσουμε ως εφικτό στόχο μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή τροχιά στα αμέσως επόμενα χρόνια, δίνοντας υπόσταση στο σύνθημα "We Keep On Dreaming".
Τουτέστιν, δεν θα χρειάζεται να πουλάμε για να συντηρούμαστε, εάν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έχουμε μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο σούπερμάρκετ ποδοσφαιριστών.
Προς επίρρωση των απόψεών μου ιδού και απόσπασμα από ανάλυση στον βρετανικό Independent για την Μαν. Γιουνάιτεντ που δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2017:
"Manchester United boasts that it has 659 million followers worldwide. Manchester United’s definition of “follower” is extremely broad, but if they could convert 1% of those 659 million to MUTV subscribers at an average of just £1 per month they would generate nearly £80 million per year in additional revenues (the pricing will vary by country, taking fans’ respective purchasing power into account and can be as low as around £1.60 per month in India to around £6.30 per month in Finland).
That’s before taking into account the new or more lucrative revenue streams from existing and would-be commercial partners seeking to get their brands in front of the engaged and targeted audience that will be using the MUTV app.
What does £80 million buy, in on-the-pitch terms? Over the five-year contract that most top players sign, that funds three players, each costing over £75 million in transfer fees and each earning over £200,000 per week. That’s in addition to the usual business Manchester United conducts during the transfer windows, which tends to be quite substantial already."
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ:
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΑ ΕΡΓΑ
Ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε δηλώσει το 2003 πως η χωρητικότητα του νέου "Γ. Καραϊσκάκης" - χτίστηκε για να καλυφθούν οι ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004- είναι υπεραρκετή και το πως δεν χρειάζεται να χτιστεί μεγαλύτερο γήπεδο, τονίζοντας σαρκαστικά -ή έτσι το εξέλαβα από την πλευρά μου- πως "πρώτα να γεμίζουν το γήπεδο οι οπαδοί και μετά θα κοιτάξουμε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα".
Δεν μου άρεσε η δήλωση. Όχι επειδή ο άνθρωπος είχε πει κάτι το αναληθές, ή το ανακριβές, αλλά επειδή όταν θέλεις να γίνεις πραγματικά ΜΕΓΑΛΟΣ, τότε θα πρέπει να χτίζεις ΜΕΓΑΛΑ πράγματα.
Την ίδια περιόδο η Πορτογαλία είχε αναλάβει να διοργανώσει το Euro 2004. Έπρεπε να κατασκευαστούν νέα γήπεδα στις πόλεις που θα φιλοξενούσαν τις αναμετρήσεις των εθνικών ομάδων.
Για να δούμε το τί γήπεδα κατασκεύσαν η Μπενφίκα, η Πόρτο, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας και η ...Βιτόρια Γκιμαράες και το πώς αυτό πυροδότησε μια νέα έκρηξη δημιουργίας και επιτυχιών για το πορτογαλικό ποδόσφαιρο.
ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Έδρα Λισαβόνα. Κάτοικοι: 2,7 εκ.
Οι Αετοί διαθέτουν γήπεδο με χωρητικότητα 64.642 θεατών. Το Da Luz κόστισε 118,7 εκατ. ευρώ και εγκαινιάστηκε το 2003.
Το 2004, η μέση προσέλευση στο γήπεδο ήταν 23.225 θεατές.
Το 2016 το νούμερο είχε φθάσει στους 55.994 και φέτος, έως τώρα, ο μέσος όρος προσέλευσης φθάνει στους 51.364 θεατές.
Η Μπενφίκα έκοψε 59 χιλιάδες εισιτήρια με την Μπράγκα και 56 χιλιάδες εισιτήρια με κάποια Πορτιμονένσε.
Η διοίκησή της δημιούργησε την Benfica TV, το 2008. Αρχικά λειτούργησε ως δωρεάν δορυφορική υπηρεσία. Το 2013 μετατράπηκε σε συνδρομητικό ψηφιακό κανάλι υψηλής ευκρίνειας, με μηνιαίο κόστος 9,80 ευρώ. Μετέδιδε τα εντός έδρας παιχνίδια της πρώτης ομάδας, τις αναμετρήσεις του πρωταθλήματος Βραζιλίας καθώς και τα ματς της ....Σούπερ Λίγκας! Τον πρώτο μήνα από τη λειτουργία της η τηλεόραση της Μπενφίκα διέθετε ήδη 100.000 συνδρομητές. Ο πρόεδρος της ομάδας δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ανταμειφθήκαμε για την αλλαγή στρατηγικής πλεύσης που κάναμε και αναμένουμε πως θα λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για το μέλλον".
Ήταν τόση η επιτυχία στους πρώτους τρείς μήνες από τη λειτουργία του καναλιού ώστε η διοίκηση της ομάδας εγκαινίασε και δεύτερο τηλεοπτικό σταθμό.
Τον Ιανουάριο του 2014 η Μπενφίκα πρόσθεσε την υπηρεσία LiveMatch καθώς και την επιλογή για pay-per-view στο ίντερνετ. Οι συνδρομητές είχαν υπερβεί τους 300.000. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, η διοίκηση των Αετών ανακοίνωσε πως είχε εγγράψει έσοδα ύψους 28 εκ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να φθάνουν στα 17 εκ. ευρώ. Η συνδρομητική τηλεόραση είναι πλέον η βασική πηγή εσόδων της εταιρείας.
Η Benfica TV προσφέρεται, από τα τέλη του 2014 και στους Πορτογαλόφωνους σε χώρες όπως είναι η Ανγκόλα, το Πράσινο Ακρωτήρι, η Μοζαμβίκη, η Γαλλία, η Αγγλία, ο Καναδάς, η Ελβετία και οι ΗΠΑ. Από το 2015 μεταδίδει τις αναμετρήσεις του Καμπιονάτο και του Σαμπιονά.
Την ίδια περίοδο η αλλαγή ηγεσίας στην πορτογαλική λίγκα ανέδειξε την ανάγκη ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Καθώς η διοίκηση της Μπενφίκα δεν εναντιώθηκε στο σχέδιο εκχώρησε τα δικαιώματά της στην NOS, σε μια τριετή συμφωνία που της απέφερε 40 εκ. ευρώ ετησίως- με πρόβλεψη επέκτασης της συμφωνίας στα δέκα χρόνια που θα εκτίνασσε το οικονομικό όφελος στα 400 εκ. ευρώ. Η NOS επέτρεψε αργότερα, στην Μπενφίκα να μεταδίδει τα παιχνίδια της ομάδας από τη συχνότητα της Benfica TV.
Πώς είπατε;
Ανάλογα ανοδική είναι η τροχιά και των άλλων δύο μεγάλων του πορτογαλικού ποδοσφαίρου.
Η Πόρτο αγωνίζεται στο Dragao με συνολική χωρητικότητα 50.033 θεατές. Το γήπεδο κόστισε 125 εκ. ευρώ.
Η μέση προσέλευση στην έδρα των Δράκων αυξήθηκε από 26.768, το 2004, στους 43.351 θεατές φέτος.
Φυσικά η Πόρτο διαθέτει συνδρομητική τηλεόραση.
Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας παίζει στο Ζοζέ Αλβαλάδε συνολικής χωρητικότητας 50.095 θεατών. Το γήπεδό της κόστισε 105 εκ. ευρώ.
Η μέση προσέλευση στην έδρα της Σπόρτινγκ αυξήθηκε από 23.180 θεατές, το 2004, στους 44.126 φέτος.
Η Σπόρτινγκ διαθέτει συνδρομητική τηλεόραση και δική της οπαδική εφημερίδα.
Όσο για την ταπεινώτερη Βιτόρια Γκιμαράες, διαβάστε:
Το Γκιμαράες είναι μια πόλη με 52.181 κατοίκους. Το γήπεδο της Βιτόρια διαθέτει χωρητικότητα 30.000 θέσεων. Η μέση προσέλευση στο "Αλόνσο Ενρίκες" αυξήθηκε από τους 7.224 θεατές, το 2004, στους 17.867 φέτος.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός έκοψε κατά μέσον όρο, 20.946 εισιτήρια το 2016/17, ενώ ο Ατρόμητος που κονταροχτυπιέται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας με τους μεγάλους της Σούπερ Λίγδας κόβει φέτος κατά μέσον όρο, 943 εισιτήρια.
Οι υπεύθυνοι χειραγώγησης στην Γραικία προσπαθούν να μας πείσουν, επί τόσα χρόνια, πως το φαινόμενο της γλύσχρας προσέλευσης στα γήπεδα οφείλεται στη "βαθιά και πλέρια οικονομική κρίση και στα μοβόρικα μνημόνια" και βεβαίως στην "εγκληματική οργάνωση", που έστησε ο "χονδρός", για να "παντελονιάζει τα λεφτά του τσάμπιον λιΝγκ" και για "να μην αφήνει την Κούλα και τις ξαδέρφες της να σηκώσουν ανάστημα".
Θυμάστε, ύστερα από τα τόσα γραφέντα το πώς ξεκίνησα το άρθρο;
"Αυτή την ώρα η τηλεόραση του Σκάι μεταδίδει την εκπομπή Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ και στη δυτική εσχατιά της Ευρώπης, η τηλεόραση της Σπόρτινγκ Λισαβόνας μεταδίδει την εκπομπή Estamos Em Casa!".
Εδώ καταστρέφουμε και αλληλοκαταστρεφόμαστε και στην Πορτογαλία δημιουργούν και αναπτύσσονται -ποδοσφαιρικά- εν μέσω σχεδόν ομοειδών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.
Αdam!
No comments:
Post a Comment