Thursday, December 07, 2017

O ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχν...

Το ποδόσφαιρο ΗΤΑΝ ένα παιχνίδι!


Το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί, προ πολλού, σε μια αμιγώς επιχειρηματική δραστηριότητα με την ιδιαιτερότητα πως αυτή διαπλέκεται με το οπαδικό και τοπικιστικό συναίσθημα, ενώ έχει το ιδίωμα να παράγει έωλες και ρισκαδόρικες υπεραξίες.

Ο τυφώνας "Μποσμάν", ανέτρεψε από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 την έννοια της "δικαιοσύνης" στο άθλημα. Η "ελεύθερη" μετακίνηση ποδοσφαιριστών στην ευρωπαϊκή αγορά λειτούργησε σαν Υδρογονοβόμβα που απαγόρευσε δια παντός, στη συντριπτική πλειονότητα των ομάδων, να ονειρεύονται τίτλους και διακρίσεις.  Όλα αυτά έγιναν το αποκλειστικό προνόμιο των ισχυρών εταιρειών του χώρου. 

Όπως εξαφανίστηκαν από την αγορά οι μικρές επιχειρήσεις και τα μικρομάγαζα, παραχωρώντας τη θέση τους στους πολυεθνικούς ομίλους και στις αλυσίδες καταστημάτων, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο ισοπεδώθηκαν ιστορικοί σύλλογοι που παίζουν, υποχρεωτικά, το ρόλο του κομπάρσου, ή του "αιμοδότη" των μεγάλων.

Αυτά λοιπόν συνέβησαν. Το ερώτημα μένει: Και τώρα, τί κάνουμε; Βαράμε διάλυση; Σκύβουμε το κεφάλι και αποδεχόμαστε τη μοίρα μας, ή παλεύουμε για να αντισταθούμε και για να βελτιώσουμε τη θέση μας στον σκληρό ανταγωνισμό;   

Για να απαντήσω στο δίλημμα χρειάζομαι παραδείγματα και απτά αριθμητικά δεδομένα. Χρειάζομαι να εξηγήσω τη θέση μου από βήματος I.H.A.D., καθότι διαβλέπω μια τάση να παρεξηθούμε, Γαύροι άνθρωποι, από Γαύρους. 

(Θα το γράψω για άλλη μια φορά. Το I Have A Dream δεν αποτελεί εφαλτήριο για καμία εκστρατεία εναντίον του επίσημου Ολυμπιακού. Το άκρως αντίθετο. Με τη διαφορά πως, σαν οπαδός που έχω βιώσει πολλά και περίεργα "ολυμπιακά" πράγματα από τη δεκαετία του εβδομήντα, δεν αποδέχομαι το ρόλο του χειροκροτητή, ούτε εκείνον του yesman ενώπιον του οιουδήποτε, είτε αυτός λέγεται πρόεδρος, είτε προπονητής, είτε παίκτης, όταν διαθέτω εδραιωμένη και αντίθετη άποψη για τα πεπραγμένα τους. Τούτο δεν με καθιστά λιγότερο Γαύρο από τους γύρω μου, με κάνει απλώς να αισθάνομαι όπως εγώ αισθάνομαι για τα πράγματα και τίποτε πέραν αυτού. Μπορεί και να σφάλλω - ποιός ξέρει; - αλλά αφήστε με να σφάλλω).        

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

"Περί σοβαρότητας"

Στις 7 Νοεμβρίου επικοινώνησα με την παε Ολυμπιακός προκειμένου να πληροφορηθώ την επίσημη θέση της σε ζήτημα που θεωρώ σημαντικό για την ομάδα - δεν σας το αποκαλύπτω επί του παρόντος. 

Έως ότου δεήσει να μου απαντήσει κάποιος υπάλληλος πέρασαν τουλάχιστον είκοσι λεπτά. Με συνέδεσαν με το γραφείο τύπου όπου ο ευγενικός κ. Μπίχτσας μου ξέκοψε πως δεν είναι αρμόδιος επί του θέματος και με συμβούλευσε να στείλω μέιλ με το ερώτημά μου, υποσχόμενος πως "θα σας απαντήσουμε πολύ σύντομα".

Πέρασε ένας μήνας.

Χθες το μεσημέρι επικοινώνησα ξανά. Αυτή τη φορά έγιναν όλα γρήγορα. Συνδέθηκα με το γραφείο τύπου, αλλά, φευ, εκτός κάποιου, ας τον ονομάσω "Μπάμπη",  ο οποίος αρνήθηκε να μου αποκαλύψει το επώνυμό του, δεν υπήρχε κανείς για να με εξυπηρετήσει.

Η αδιαφορία και η προχειρότητα αυτού που αποκαλούν Γραφείο Τύπου ολόκληρης ποδοσφαιρικής εταιρείας, του μεγέθους του Ολυμπιακού - εγώ το χαρακτηρίζω ως μπακάλικο- δεν συνάδει με τη δημόσια εικόνα που προβάλει η παέ. 

Σε πλήρη αντίθεση με τη λειτουργία του γραφείου τύπου του Ολυμπιακού επικοινώνησα προχθές με το αντίστοιχο γραφείο της FC Basel, της πρωταθλήτριας Ελβετίας, ζητώντας ορισμένα στοιχεία για το άρθρο που διαβάζετε. Μου απάντησαν στο λεπτό και φρόντισαν να μου παράσχουν τα στοιχεία που ζήτησα, την αμέσως επόμενη ημέρα.

Η αναντιστοιχία των εταιρικών λειτουργιών, αλλά και τα σχόλια ορισμένων φίλων μας περί του αδύνατον να εκφύγει της καταραμένης ευρωπαϊκής ειμαρμένης του, Ολυμπιακού, με ώθησε να γράψω τούτες τις γραμμές και να συγκρίνω πράγματα και καταστάσεις, για να αποκαλυφθεί, τελικά: Μπορεί να "ονειρεύεται", μια ομάδα όπως είναι ο Θρύλος, ή θα πρέπει να κλαίει τη μοίρα του και την κακούργα κοινωνία, κλεισμένος στο κάστρο του, στον Πειραιά;


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

"Ο Ολυμπιακός μπροστά από τους αριθμούς"

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΙΚΤΩΝ: 29

ΔΑΝΕΙΚΟΙ: 22

ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ: 26,5

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ κατά transfer markt: Ένχελς, 8 εκ. ευρώ - Φορτούνης, 9 εκ. ευρώ. 

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΞΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ: 75,25 εκ. ευρώ.

ΜΕΛΗ: 83.000

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΗΠΕΔΟΥ: 32.115 θεατές

UEFA TEAM RANKING: 28 

UEFA NATIONAL RANKING: 14

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015/2016: ΕΣΟΔΑ, 74, 242 εκ. ευρώ. ΔΑΠΑΝΕΣ, 80,874 εκ. ευρώ.

AΓΟΡΕΣ -ΠΩΛΗΣΕΙΣ (σε εκ. ευρώ):

2013/14: 33,62- 9,04
2014/15: 26,50 -25,88
2015/16: 20,52-4,88
2016/17: 12,65-51,45
2017/18: 22,90-21,20

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, CHAMPIONS LEAGUE: 160

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, EUROPA LEAGUE-UEFA CUP: 111

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ- ΔΥΟ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚOI (CHAMPIONS LEAGUE, UEFA CUP)-  15 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ "16" (CHAMPIONS LEAGUE, UEFA CUP, EUROPA LEAGUE).

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1995: 27

ΓΕΝΙΚΑ: Ο Ολυμπιακός είναι η ισχυρότερη ομάδα στην Ελλάδα, με τα περισσότερα Πρωταθλήματα και Κύπελλα. Από τα τέλη της δεκαετίας του '80 έως και τα μέσα της επόμενης αντιμετώπισε έντονα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα. Διεκδικεί φέτος, τον όγδοο συνεχόμενο τίτλο του πρωταθλητή και εξακολουθεί να ονειρεύεται την ευρωπαϊκή διάκριση.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

"Η Βασιλεία μπροστά από τους αριθμούς"

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΙΚΤΩΝ: 26

ΔΑΝΕΙΚΟΙ: 5

ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ: 25

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ κατά transfer markt: Μοχάμεντ Ελιονούσι (ο εξάδελφος του Ταρίκ), 4,75 εκ. ευρώ, Mίχαελ Λανγκ, 4,50 εκ. ευρώ. 

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΞΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ: 48,80 εκ. ευρώ.

ΜΕΛΗ: 8.094

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΗΠΕΔΟΥ: 38.512 θεατές

UEFA TEAM RANKING: 18

UEFA NATIONAL RANKING: 15

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015/2016: + 100 εκ. ελβετικά φράγκα

AΓΟΡΕΣ -ΠΩΛΗΣΕΙΣ (σε εκ. ευρώ):

2013/14: 7,12-28,75
2014/15: 13,80 -17,25
2015/16: 12,70-35,20
2016/17: 15,05-24,68
2017/18: 4,20-1,50

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, CHAMPIONS LEAGUE: 113

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, EUROPA LEAGUE-UEFA CUP: 106

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: ΤΕΛΙΚΟΣ INTERTOTO, ENAΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΕUROPA LEAGUE-  3 ΦΟΡΕΣ "16" CHAMPIONS LEAGUE, ΕΝΑΣ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1995: 13
 
ΓΕΝΙΚΑ: Η Βασιλεία αντιμετώπισε οικονομικές δυσχέρειες και υποβιβάστηκε τη δεκαετία του ΄80. Ύστερα από τη ριζική αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της πρωταγωνιστεί, αν και εξακολουθεί να είναι η δεύτερη σε τίτλους ομάδα στην Ελβετία, με 20 πρωταθλήματα και 12 Κύπελλα. Πέρυσι κατέκτησε τον όγδοο συνεχόμενιο τίτλο του πρωταθλητή. Έχει αλλάξει έξη προέδρους από το 1992. Η διοίκησή της έθεσε ως στόχο να χρηματοδοτεί την πρώτη ομάδα και τους προπονητές της αποκλειστικά από τα έσοδα των εισιτηρίων. 


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

"Η Σαχτάρ μπροστά από τους αριθμούς"

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΙΚΤΩΝ: 23

ΔΑΝΕΙΚΟΙ:11

ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ: 27,1

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ κατά transfer markt: Mπερνάρντ, 14 εκ. ευρώ - Τάισον, 12 εκ. ευρώ. 

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΞΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ: 103,10 εκ. ευρώ.

ΜΕΛΗ: -

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΗΠΕΔΟΥ: 38.685 θεατές

UEFA TEAM RANKING: 16

UEFA NATIONAL RANKING: 8

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015/2016: 88,7 εκ. ευρώ

AΓΟΡΕΣ -ΠΩΛΗΣΕΙΣ (σε εκ. ευρώ):

2013/14: 22,9- 24,1
2014/15: 25,6 -26,9
2015/16: 24,9-25,5
2016/17: 24,4-26,6
2017/18: 22,30-24,9 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: ΚΑΤΟΧΟΣ EUROPA LEAGUE, ΕΝΑΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ EUROPA LEAGUE, ΕΝΑΣ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE, ΕΝΑΣ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ UEFA CUP, ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΦΙΝΑΛΙΣΤ EΥΡΩΠΑΪΚΟΥ SUPER CUP,   

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1995: 12

ΓΕΝΙΚΑ: Η Σαχτάρ αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη του ουκρανικού ποδοσφαίρου, σε βάρος της Ντινάμο Κιέβου, τα τελευταία χρόνια. Έχει κατακτήσει δέκα πρωταθλήματα και έντεκα κύπελλα. Λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή αγωνίζεται την τελευταία τριετία, πρώτα στο Λβίβ που απέχει 1200 χιλιόμετρα από το Ντόνετσκ και πλέον στο Χάρκοβο, 300 χιλιόμετρα μακρυά από τη φυσική έδρα της.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Συνέκρινα τρεις ομάδες που παρά τις επί μέρους ποιοτικές διαφορές τους παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά. Ανάλογες σε δυναμικότητα, κυρίαρχες σε τίτλους, παραπλήσιας χωρητικότητας γήπεδα και οικονομική ισχύ. 

Σε επιμέρους ανάλυση, η Βασιλεία είναι ελβετική και η Ελβετία είναι από τις πιο πλούσιες χώρες στη Γη, άρα η Βασιλεία θα έπρεπε να είναι μεγαθήριο. Δεν είναι, όμως. 

Είναι μια σταθερά σοβαρή ομάδα που επενδύει στη γνώση, στην οργάνωση και στην οικονομική σύνεση και όπως παρατηρούμε, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αξιοσημείωτη πρόοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχει προκριθεί, ήδη, στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας νικήσει σε δύο παιχνίδια την Μπενφίκα και στην έδρα της, την Γιουνάϊτεντ.      

Όσο αφορά δε στην Σαχτάρ, ο αντίλογος μπορεί να είναι το πως στην Ουκρανία βασιλεύουν οι ολιγάρχες και τα ύποπτης προέλευσης κεφάλαιά τους. Στην περίπτωσή της όμως παρατηρούμε πως ο ετήσιος προϋπολογισμός της για το προηγούμενο οικονομικό έτος κινείται σε επίπεδα μικρομεσαίας ομάδας. Όπως ακριβώς είναι διαμορφωμένα και τα οικονομικά στοιχεία του Ολυμπιακού.

Επομένως, το γεγονός πως οι Ουκρανοί, παρά τα προβλήματα στην περιοχή που εδρεύουν εξακολουθούν να διατηρούν σχετικά υψηλά επίπεδα μεταγραφικής δαπάνης και να συντηρούν μιαν άκρως ανταγωνιστική ομάδα, σημαίνει οργάνωση, πίστη και σχέδιο.

Πώς προκύπτει και από πού, λοιπόν, το ότι ο Ολυμπιακός είναι χαμένος απο χέρι στην Ευρώπη επειδή ο ανταγωνισμός εξακοντίστηκε στον αστερισμό του Βελλερεφόντη, δεν το αντιλαμβάνομαι. Το ότι είναι απείρως πιο δύσκολα, ναι, φυσικά! Αλλά η Σαχτάρ δεν έπαιζε σε όμιλο με την Σίτι, την Νάπολι και την Φέγενορντ; Η Βασιλεία δεν έπαιζε σε όμιλο με την Γιουνάιτεντ, την Μπενφίκα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας;   

Ο Ολυμπιακός γιατί δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί έστω την Σπόρτινγκ; Να σταθεί πιο ανταγωνιστικά απέναντι στην Γιουβέντους -και μη μου πείτε πως αυτή η Γιούβε είναι "μεγαθήριο", όπως πριν από μερικά χρόνια που την παίξαμε στα ίσια.  

Πόσο άκριτες είναι οι δικαιολογίες πως παίζαμε στον "πιο δύσκολο όμιλο" και "τί να κάνουμε μωρέ τα καημένα"; Τον όμιλο με την Ατλέτικο και την Γιούβε τον θυμάστε; Με την Παρί και την Άρσεναλ, μήπως;

Μου κάνει εντύπωση το ότι ορισμένοι έχουν στήσει το Χορό του Ζαλόγγου και έχουν πιάσει τις οιμωγές, "πάει μάνα μ' το τσου λου" και τέτοια δακρύβρεχτα και από πίσω ακολουθεί, μαυροφορεμένη η λαοθάλασσα των οπαδών μας που δικαιολογούν με μια ανείπωτη ευκολία τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην ομάδα.

Ο αντίλογος σε αυτά που ισχυρίζομαι δεν μπορεί να είναι αυτό το μονότονο, τάχα, "μα είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα και είναι υψηλή η εφορία και δεν μας αφήνει να σηκώσωμεν κεφάλι η οικονομική κρίση". Όχι επειδή δεν αληθεύουν, αλλά επειδή αποτελούν άλλοθι για όποιον, για τους δικούς του λόγους, δεν μπορεί ή δεν θέλει να εκτελέσει σωστά ένα δύσκολο, σε κάθε περίπτωση έργο. Να οργανώσει μια ομάδα και να της εμφυσήσει την πειθαρχία και την νοοτροπία ώστε να τρέμει η γης που θα πατεί. 

Αλλά όταν μεταγράφει παίκτες στους οποίους το κίνητρο που παρέχει είναι πως τους περιμένει μια προσοδοφόρα μεταγραφή στα ισχυρά πρωταθλήματα, τί περιμένουμε ακριβώς να συμβεί. Ότι θα μασάνε σίδερα;

Ο ποδοσφαιριστής λατρεύει το μπικικίνι, τρελαίνεται όμως και για να δοξαστεί. Δώσε του κίνητρο πως έχεις σχέδιο και στόχο να παίξεις στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, πείσε τον με τις σοβαρές κινήσεις σου για να δούμε, πόσο εύκολα θα λακίζουν έπειτα, όλοι αυτοί που ασκούνται, βρίζοντας, σε ένα "φθηνό πεδίο βολής", όπως μοιάζει να καταντήσαμε.

Πιστεύω, με βάση τα πεπραγμένα της, πως η παέ Ολυμπιακός δεν έχει σχέδιο και δεν έχει στόχο -για την Ευρώπη. Δεν μπορεί να με πείσει πως σχεδιάζει τα "μεγάλα". Και είναι κρίμα, με τόση δυναμική που έχει ο σύλλογος-εταιρεία.

Στην Ελλάδα μπορεί να τη βγάλεις καθαρή με τα ψέμματα. Στην Ευρώπη όμως, το ψέμμα πληρώνεται ακριβά.   

Adam!
   

No comments:

Post a Comment