Wednesday, February 06, 2019

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ TO ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΞΕΥΡΩΠΑΪΖΕΤΑΙ


Από πιτσιρικάς είχα μια τρέλα με τα τρένα -κάνει και ρίμα! Τόση ώστε η μοίρα να τα φέρει έτσι, ώστε αντί να βγάλω πρώτα δίπλωμα αυτοκινήτου, εγώ έβγαλα δίπλωμα θερμαστή αμαξοστοιχίας.

Μη γελάτε καθόλου, κωλόγαυροί μου. Είναι αλήθεια πέρα ως πέρα. Να πώς γίνηκε. Με στείλαν απόσπαση από τη μονάδα πυροβολικού που υπηρετούσα στα Γιαννιτσά, στο τάγμα σιδηροδρόμων στα Καμίνια. Μιλάμε για προ αμνημονεύτων...


Αφού εκπαιδευτήκαμε από τον ΟΣΕ, σε κάτι μισογκρεμισμένες αποθήκες, για κανά τρίμηνο, μας βάλανε πάνω σε μια AlCo, αυτά τα γαϊδούρια ντιζελάμαξες made in America, για να δώσουμε εξετάσεις. Μπήκα πρώτος στο θηρίο της γραμμής για Καλαμαί, από το σταθμό του Πειραιά -με είχαν στη μετρική γραμμή της Πελοποννήσου - και κάθισα εξ ευωνύμων του μηχανοδηγού.


Ξωπίσω μου ο ιεροεξεταστής του ΟΣΕ. Βάζει μπρος ο δεινόσαυρος και τσούκου-τσούκου - όχι μπολ- φτάσαμε μέχρι την Ελευσίνα όπου θα με άλλαζε ο άλλος συνάδελφος που βρισκόταν στην σκευοφόρο.

Άλλη αίσθηση να καβαλάς τέτοια γκουμούτσα. (ξεστραβωθείτε στο βίντεο)

Ήμουν, πια και με τη βούλα, θερμαστής αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ. Εφεδρεία για τυχόν περίπτωση συρράξεως με τους σκατότουρκοι, όπου θα με επιστράτευαν για να πηγαίνω τα στρατά στο μέτωπο.
     

Στο παραπάνω βιντεάκι, δύο "σερνικές" AlCo, αγκομαχούν στις ανηφοριές της Κακιάς Σκάλας, ή κωλοσέρνονται στις μικρές ευθείες, πριν από σταθμούς, επειδή οι παλιές και στραβωμένες ράγες, δεν είναι για πολλά-πολλά. Άπαξ και το παίξεις μαγκάκος με τα throttle, ίσαμε που εκτροχιάζεσαι δίχως να το πάρεις είδηση.

Η AlCo που λέτε, είναι ένα κανονικό θηρίο που βγάζει χαρακτηριστικό και λίαν μεθυστικό -για τους τρενόφιλους - ήχο, όταν ανεβοκατεβαίνουν τα πιστόνια μέσα της. Και έχει και λίαν ηχηρή και ξεκουφαντική κόρνα, επίσης. Στο δρόμο για την Ελευσίνα, έβγαλα τα λυσσακά μου να τη βαράω -γέλαγε ο ιεροεξεταστής...

Οι διαδρομές με τρένο στην Ελλάδα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες. Υπέροχα τοπία, ψηλά βουνά, ποτάμια, ρυάκια, βλάστηση, γιοφύρια. Μόνο που είναι ωραία για τους λάτρεις της γραφικότητας της υπόθεσης και όχι για όσους θέλουν να μετακινηθούν όμορφα και γρήγορα από τη μια πόλη στην άλλη, όπως κάνουν οι Ευρωπαίοι.

Το ουστοκράτος μας είχε παρατημένο τον σιδηρόδρομο από την ημέρα που ιδρύθηκε. Της πλάκας τον είχανε τον ΣΕΚ και αργότερα, τον ΟΣΕ. Οι υποδομές και το τροχαίο υλικό ήταν τουρλού-τουρλού και ανεπαρκές για τις σύγχρονες ανάγκες του μέσου.

Για να σας δώσω να καταλάβετε την ουστιά τους, είχαν αναθέσει τις συμβάσεις για την εκτέλεση μεγάλων και απολύτως απαραίτητων σιδηροδρομικών υποδομών, στην ίδια εταιρεία που έχει πάρει στο σπίτι της τις συμβάσεις για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων - μη με ρωτάτε ποιανού είναι η εταιρεία. Αρχίζει από ΜΠΟ και τελειώνει σε ΜΠΟΛΑΣ!!!

Σιγά που είχε ο ...Έκτωρ, η εταιρεία του εν λόγω αγνώστου εργολάβου, δίλημμα για τις προτεραιότητές της. Τα φράγκα βγαίνανε από τους δρόμους. Έτσι, οι σιδηροδρομικές υποδομές αργοπόρησαν καμιά εικοσαετία και βάλε και αφού είχαν προλάβει να σκάσουν από το φαγοπότι που έπεσε με τις "επενδύσεις", στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Τελικά, ήρθαν οι Κινέζοι, που να τους έχει καλά ο Βούδας, ο Κομφούκιος και ο Ταό, και απαίτησαν, οι αθρώποι, σύγχρονους σιδηρόδρομους για να μετακινούν τα εμπορευματοκιβώτιά τους από τον Πειραιά στας Ευρώπας και πιάσαμε να δούμε, σαν κράτος, στα σοβαρά το τρένο. Ήρθαν και οι Φρατέλοι, αγόρασαν έναντι πινακίου πίτσας την ΤΡΕΝΟΣΕ, μπήκαν και άλλοι ιδιώτες τρενατζήδες στην εξίσωση και οποία έκπληξη! Η Ελλάς αποκτά σύγχρονο σιδηροδρομικό και πλήρως ηλεκτροκίνητο δίκτυο -τ΄ακούς Μαντέλη; Βερελή; Λιάπη;


Απόδειξη των παραπάνω, η νέα τοξωτή γέφυρα, made in Greece, κάπου ψηλά στον Δομοκό. Σας αφήνω να τη χαρείτε στο βίντεο και για όποιον θέλει να μάθει περαιτέρω πληροφορίες περί του έργου, ας κοπιάσει να διαβάσει στο άρθρο που ετοίμασα για το energia.gr. 

https://www.energia.gr/article/151674/ergose-h-nea-ekplhktikh-gefyra-ekkaras-domokoy-video

Εγώ, πάντως, ένα ταξιδάκι για Θεσ/νίκη όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα το κάνω.

Αdam!


No comments:

Post a Comment